.

JRMora humor gráfico diario

5/5/10

PERO QUE FUERTE QUE FUERTE

Un amiguete que prefiere permanecer en el anonimato, me envía 21 segundos de vídeo donde podemos apreciar que en la Vall d’Aro hay como mínimo una arqueta de aguas residuales que aboca aguas negras al Ridaura, y desde hace meses.

Es de suponer que "el que se cuida" o alguien que esté interesad@ en este espinoso tema informará del delito ecológico a la fiscalía catalana.
¿Suponemos?

8 comentarios:

Anónimo dijo...

Donya,

On és aquest abocament? T'estaria molt agraït si em dones els detalls per prendre les mesures pertinents.

Gràcies
Josep M.

El tuberias dijo...

Una cosa es que el amiguete quiera permanecer en el anonimato, que me parece muy bien, y otra, es que debe identificar el lugar exacto en el que se encuentra el vertido, si es que quiere que se actúe...

Manolito dijo...

Sr. Josep M, supongo que Bas. Si estuviera mas pendiente de sus responsabilidades y obligaciones como regidor y no perdiera tanta energía en desprestigiar a sus conciudadanos en los blocs ,seguro que no tendría que preguntar donde esta el desagüe.a ver si se da cuenta de una vez que ya esta en el gobierno y no en la oposición y que esta representando a todos los habitatantes del municipio. Le hayan votado o no.

Anónimo dijo...

A ver si lo pillo manolito, hay arquetas del gobierno y arquetas de la oposición? Es así? Estoy sorprendido con la relación causa-efecto. Desprestigiar? A quién? Sin más comentarios.

Josep M.

Jaume Ramot dijo...

El grup Sterna, vol fer esment de que aquesta tapa es just davant de l’escorxador de Sta. Cristina. No gaire més amunt n’hi ha un altra que llença aigua al riu.
Al davant de la depuradora de Castell d’Aro també hem observat punts de fuites i en darrer terme, al tram final del Ridaura des de fa molts anys passa el mateix . En tots els casos les fuites no son d’ara, si no que fa anys que estan igual.
Les darreres denuncies per delicte ecològic i afectació a la fauna que hem interposat, tot i que van dirigides a les empreses subcontractades (SEARSA), han recaigut injustament sobre l’ajuntament(En el cas del l’abocament de la zona de Riuet).

No es que desconfiem, però sovint l’Agencia Catalana de l’Aigua (A.C.A), lleva informes testimonials i no curs cap denuncia. La única sentencia econòmica la varen cursar els agents rurals de la generalitat de Catalunya.
Aquesta es una guerra que ve d’antic. Les infraestructures que tenim sovint estan obsoletes i antiquades.
La denuncia sobre aquests abocament ja està cursada.



Jaume Ramot
Grup Natura Sterna

Anónimo dijo...

¡¡Sr.Canito Sr.Canito!!

Ya sabe usted a quien debe preguntar, sobre el tema de la mierda al río, en particular.

Josep M. dijo...

Estimada Donya. Voldria fer algunes reflexions respecte d'aquest cas.

A bona part del poble les aigües pluvials no disposen d’un circuit independent al de les aigües residuals d’origen domèstic. Això suposa que es barregen les residuals domèstiques amb les pluvials. No hi ha problema mentre no plou perquè el 100% del que entra a la xarxa té un origen en les aigües grises domèstiques. Aquí la xarxa subterrània no està en càrrega, s’impulsa normalment cap a la EDAR (depuradora que gestiona el Consorci de la Costa Brava) de Castell d’Aro i es “depura” la totalitat del que entra a la planta. Del que es tracta a la depuradora (aproximadament 4.200.000 metres cúbics anuals), es llença al riu o al mar directament mitjançant un emissari submarí, o es distribueix als camps de golf o conreus. En concret es depuren entre 230.000 i 600.000 m3 al mes (les mes baixes en els mesos d’hivern i les més altes en els mesos d’estiu).

El problema el tenim, aquí i a tot arreu, quan plou perquè poden passar 2 coses:

a) La EDAR no pot assumir el cabal d’entrada a la seva planta; un cabal diluït per l’aigua de pluja que obliga a "llençar" majoritàriament aquesta barreja per dues vies: al riu o a l’emissari submarí una petita part (poca perquè té poca capacitat) o continuant el circuit dins la EDAR.

b) També pot passar, quan plou molt, que la xarxa entri en càrrega. Vol dir que hi ha massa cabal pel que poden assumir les canonades. Després és quan les tapes poden obrir-se, quan surt aigua pels "embornals" o per les clapetes de seguretat (per exemple a la bomba d’impulsió de la desembocadura). És un problema
de capacitat de la xarxa i d'infraestructures.

També es donen casos puntuals de disfuncions de la xarxa com ara embussades, trencaments de canonades o directament des de la planta. Aquests casos són històrics i ja han estat denunciats des de fa anys enrera com ja s'esmenta en un altre comentari. I aquesta és la realitat.

Ara bé, com explica el punt (b), no sabem quants litres d’aigües brutes d’origen domèstic s’escapen i no entren a l’EDAR. No ho sabem perquè en situacions d’episodis de pluges part del que generem s’aboca directament al riu o al mar diluït amb l’aigua de pluja. La depuradora no és com la boca del llop que s’ho empassa tot: pot assumir 35.000 m3/dia (1500 m3/h).

Més coses. Fent números a partir de diferents fonts, es pot deduir que dels aproximadament 15.000 milions de litres de pluja que cauen en un any a tota la superfície del municipi (21,9 km2), només un 0.02 % entra a la depuradora. La resta de l’aigua de pluja (99,98%) passa als rius, s’infiltra al sòl o s’evapora.

Tot i que les competències no són directes de l’ajuntament, espero que aquestes explicacions serveixin per alguna cosa. De tota manera, en el moment que tingui informació concreta sobre l’abocament del vídeo, no dubti en fer-m’ho saber. També animo a la gent que quan detectin una situació d'aquest estil que ho notifiquin a l'ajuntament o directament ho poden denunciar als agents rurals.

Josep M. Bas
Regidor Medi Ambient i membre del grup de natura Sterna

Daniel Riera dijo...

Buen trabajo Donya!!!!!